Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teszt: Yongnuo YN660 manuális vaku

Teszt: Yongnuo YN660 manuális vaku

Nem is teszt, inkább összehasonlítás lesz a mai cikk, mely rávilágít arra, hogy miben különbözik az YN660 az YN560-IV-től, jobb-e, rosszabb-e, megéri-e ezt választani?

Teszem hozzá az YN660 egy továbbfejlesztett változat, és a felára mindössze 2500 Ft az 560-IV-hez képest, szóval szerintem nem kérdés a dolog. De ennek ellenére lássuk, miben különbözik.

Kezdjük ott, hogy az YN660 a korábban bemutatott, TTL-képes Yongnuo YN685 vakuval tartozik egy famíliába, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy ez az új Yongnuo termékcsalád, ráadásul ez már nem Canikon koppintás, hanem saját fejlesztés. Az YN660 – manuális vaku léte ellenére – ugyanazt a külsőt és kezelőfelületet kapta meg, mint az TTL 685-ös, és feltételezem, hogy nemsokára meg fog jelenni az YN560-TX vezérlő frissített változata is, amely szintén ezt a designt követi majd.

Mik az új stílusjegyek?

 • Az YN560-szériához képest nagyobb és szögletesebb ház és vakufej (halkan jegyzem meg, hogy a Godox S-bracketbe alig fér már bele)
 • Áttervezett gombok és gombkiosztás
 • ‘LINK’ led a rádiós kapcsolat aktivitásának jelzésére (bár ez az előzőn is volt, csak kevésbé látványos helyen)
 • Négyirányú vezérlőgombok helyett vezérlőtárcsa
 • Háromállású billenőkapcsoló az ON/OFF gomb helyett (Off, Lock, On – a Lock a bekapcsolt állapotban elérhető “billentyűzár”)
 • Billenőkapcsolós vakupapucs szorító a korábbi tekerős szorító helyett
 • Porvédő gumi a vakupapucs körül
 • Zárral ellátott elemfedél
 • 2×180 fokban forgatható vakufej
 • Vakutartó rögzítéséhez való menet a vaku oldalán
 • Zöld-piros helyett zöld-kék töltésjelző LED

 

A fenti felsorolásból egész sok dolog kiderül már. Hála az új gombrendszernek a vaku kezelése sokkal kényelmesebb és gyorsabb. Igaz az YN560-as széria esetében lehetőségünk volt 1 és 1/3 fényértékenként lépkedni az értékek között, míg az új vaku esetében csak 1/3 értékenként tudunk lépkedni, de mivel a tárcsát könnyen és gyorsan lehet tekerni, ez nem zavaró (ráadásul az Fn menüben átállíthatjuk 0.5FÉre a lépésközt). A Lock billentyűzár is hasznos tud lenni, hogy egy jól beállított vakut munka közben ne tudjunk véletlenül átállítani. De mindez eltörpül a két áldás mellett, az egyik a gyorszáras vakuszorító mechanizmus a vakutalpon, a másik pedig az, hogy a vakufej mindkét irányba 180-fokban forgatható. Vééégre ezt is megértük! Nem fordul elő többé, hogy úgy meghúztuk a vakut, hogy nem tudjuk kioldani csak ujjbegy fájdalmak árán, és végre portréállásban is tudunk úgy villantani a plafonra, hogy egy picit magunk mögé fordítjuk a vakut, hogy direkt fény ne menjen a témánkra.

A töltés-jelző félmegoldásra sikerült. Mifelénk ugye a zöld-mehet, piros-állj elvet követjük, aminek a Yongnuo korábban totálisan ellentmondott (zöld-töltés folymatban, piros-lehet villantani), ezúttal a zöldet lecserélték kék színre, vagyis kéken világít a vaku töltésjelzője, amíg tölt a vaku, és pirosan, amikor lehet villantani. Ez félmegoldás, de mivel a kék egy viszonylag szokatlan szín a vakuhasználók számára, ezért jó eséllyel mostmár nem fogjuk eltéveszteni. (persze a rutinos Yongnuo felhasználók már nem tévesztik el)

Még annyit a külsőségekről, hogy a gombok szinte mindegyike áttetsző anyagból készült, de mégsem világítanak, amikor bekapcsoljuk a kijelző háttérvilágítását, amit nem igazán értek, bár nagyjából ugyanez volt a helyzet az YN500EX-nél is. Bizonyára ezt a fícsört majd egy jövőbeni modell kapja meg. (Tudom az 500EX-nél is ezt mondtam és semmi nem lett belőle :D…de annak nem lett végül utóda)

A vakun találunk PC-szinkron csatlakozót és külső elemtartó csatlakozót egyaránt.

Mik az új belső tulajdonságok az YN560-IV-hez képest?

 • Magasabb, 66-os kulcsszám (a korábbi 58 helyett)
 • 20-200mm-es zoomtartomány (a korábbi 24-105mm helyett)
 • Több vezérelhető vakucsoport (ABC helyett ABCDEF, mint a Tx-vezérlővel)

Fontos tudni, hogy a vaku VALÓBAN ERŐSEBB lett és nem csak a zoomtartomány növekedése miatt lett magasabb a kulcsszáma. Ha csak a zoom miatt lenne a növekedés, akkor csak 60 méter lenne a kulcsszám, mint a 600EX esetében, azonban itt nem csak erről van szó. Fénymérővel tesztelve az YN660 azonos zoomálláson (std. 35mm-en) közel 1FÉ-vel erősebb (kb. 3/4 egyébként), mint az YN560-as széria, így mondhatjuk, hogy sacc/kb felért a gyári Canon 600EX vaku szintjére.

Ami a zoomtartományt illeti, 200mm-ig szűkíthető be a vaku fénye, ami jó dolog, kevesebbszer van szükség snootra és növelhetjük az egy ponton mért fénymennyiséget. A kijelzőn ilyenkor egyébként vicces módon 199mm-t látunk, ez mindössze azért van, mert a kijelző zoom rubrikája háromszámjegyű ugyan, de az első szám az elődmodellből csak 1-est tud mutatni és gondolom a Yongnuo nem akart új kijelzőt gyártani (ebből következtetni tudtok, hogy a kijelzője és háttérvilágítása tökugyanaz, mint az YN560-III-é és IV-é).

Megoldották a vakucsoport kérdést is, mert ugye az YN660-ba az 560-IV-hez hasonlóan nem csak beépített vevőegység került, hanem beépített jeladó is, így egy 660-assal tudunk irányítani más 660-as vagy 560-as vakukat. Míg korábban csak ABC csoportot lehetett a vakun szabályozni (ha többre volt szükségünk, vennünk kellett 560-TX vezérlőt), addig az új típus már F-csoportig tud vakukat megkülönböztetni. Magyarul 6-féle vakubeállítást tud külön-külön kezelni (egy csoportba persze több vakut is tehetünk, de azok egyformán fognak működni). Természetesen a 660-ast is be tudjuk állítani, hogy csak vezérelje a távoli vakukat, de ő maga ne villanjon, vagy vezérelje a többieket és saját maga is villanjon.

A rádiós TX és RX (vezérlő vagy slave/vezérelt vaku) módok mellett továbbra is rendelekzésre áll az optikai S1 és S2 mód, amikor másik vaku fényére villan el az YN660. Ugyanígy a stroboszkóp mód is bele került (Multi).

Egy szó mint száz ez a vaku nem 2500 Forinttal lett jobb, hanem sokkal jobb lett, mint elődje. Semmiféle kompromisszumot nem kell kötnünk a váltáskor (leszámítva talán a valamivel nagyobb méretet), ellenben a plusz vakuerő már önmagában alapot szolgáltat annak, hogy jól járjunk egy cserével (vagy az YN660 vaku választásával az YN560-IV helyett).

Tartalomhoz tartozó címkék: yongnuo rendszervaku speedlight