Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teszt: Induro PHD3 Panhead hibrid állványfej

Teszt: Induro PHD3 Panhead hibrid állványfej A mai tesztben az Induro egy érdekes állványfejét láthatjátok, a PHD3 Panheadet, mely a gömbfejek gyorsaságát és a 3D fejek precizitását ígéri.

A panheadre talán nincs is megfelelő magyar kifejezés, a pan – gondolom – a panningszóból ered, ami “magyarul” svenkelést jelent, vagyis a kamera egyszerre egy tengelyen történő mozgatását. Az angolul panheadnek titulált állványfejeket a magyarok 3D fejként emlegetik, holott panheadből létezik 5D fej is, és a most tárgyalt panheadünk sem klasszikus 3D állványfej.

Az Induro PHD3 nem egy olcsó állványfej annyi szent, de egy elég precíz és szépen összerakott, sokoldalú állványfejről beszélünk, tehát a top kategóriások közé sorolnám. Azok meg sosem voltak olcsók ugye…

A marketingszövegben említett “a gömbfejek gyorsasága a 3D fejek precizitásával” állítást javarészt meg tudom erősíteni. Nyilván nem egyesítheti 100%-osan a kétfajta állványfej tulajdonságait, ha így lenne, már rég mindenki ilyet használna, de optimális középutat jelent a gyors gömbfejek, és a precíz 3D fejek között. A mozgása minden létező tengelyen nagyon finom, “olajos”, ahogy egy top-kategóriás állványfejhez illik.

Az Induro PHD3 fej egygombos működtetést tesz lehetővé, vagyis a szorítócsavart meglazítva a kamerát minden irányba tudjuk mozgatni (a 360 fokos forgatást leszámítva), tehát lehetőség van előre-hátra billenteni, és jobbra-balra dönteni egyidőben – épp mint egy gömbfej esetében, azzal a különbséggel, hogy átlósan dönteni csak akkor tudjuk, ha kilazítjuk az alul lévő forgatási tengelyt is. Itt viszont nem egy gömb segítségével oldja meg a gyártó a dolgot, mert a kamerát tartó talp két tengelyen mozog, ám a két tengelyt együttesen tudjuk szorítani egyetlen csavarral. Itt kiemelném, hogy oldáskor a kamera némileg hamarabb lesz az egyik tengelyen könnyebben mozgatható, mint a másikon, vagyis ha csak kicsit lazítunk a szorítón, az egyik tengelyen már könnyű lesz mozgatni a kamerát, a másikon még nehéz, ha tovább oldjuk a szorítócsavart, akkor meglazul a másik tengely is. Hogy melyik az egyik tengely és melyik a másik, az attól függ hogyan áll a fej hozzánk képest. Ha a fő szorítócsavar felénk néz, akkor az előre-hátra billentés (+/-45 fokban) könnyebb, a jobbra-balra döntés (+45/-90 fokban) csak további oldás esetén válik szintén könnyűvé.

90 fokkal elfordított állás esetén ez fordítva van, ekkor a fő szorítócsavar oldalirányba néz, a gyártó szerint ez a normál állás, így viszont a portréállással lehet gondunk, hiszen oldalirányba így csak +/-45 fokban tudjuk megdönteni a kamerát, 90 fokban már nem. Ha nagyon akarjuk, ebben a beállításban is elérhető a portréállás, de macerás, a létező összes tengelyt meg kell mozgatnunk hozzá (értsd előrebillentjük, fordítunk a gyorscseretalpon, és fordítunk a fejen is)

A gyorscseretalpnál mindehhez találunk egy kis szorítócsavart, amit ha kioldunk, magát a talpat el tudjuk forgatni 90 fokban. Ezt a funkciót saját állítása szerint azért tette bele a gyártó, hogy a talpat hozzá tudjuk igazítani a rögzített eszköz formájához, hiszen a fényképezőgép talpán ugye keresztben rögzül a gyorscseretalp, az objektívek állványgyűrűjén meg hosszában. A 90 fokban elforgatható gyorscseretalpnak köszönhetően akármit rögzítünk a fejre, a fő szorítócsavarok kézre fognak esni. Van azonban még egy fontos szempont, és itt térnék vissza a fent említett történethez, miszerint nem mindegy, hogy a fő szorítócsavar oldalirányba vagy felénk néz-e. A PHD3-at tehát minden irányba csak 45 fokban tudjuk dönteni, kivéve egy irányt, ahol 90 fokban is (épp mint egy gömbfejet). Ha 90 fokban elforgattuk, akkor a gyorscseretalppal további 90 fokos elforgatásával tudjuk megoldani, hogy a kamera portréállásban előre nézzen, vagy mondjuk makrózáshoz lefelé a talaj felé.

A gyorscseretalp egyébként Arca-Swiss kompatibilis, a csavarjával meglazítjuk, de csak a csavargomb kihúzásával és további csavarásával tudjuk leoldani a kamerát, kiküszöbölve ezzel a véletlen leejtést. Sima meglazításkor a kamerát még vízszintesen is tolni tudjuk (értsd mint egy slideren), persze csak pár centit.

Az elforgatáshoz egy külön szorító van, aminek oldásával az egész fejet tudjuk 360 fokban forgatni. Ebben is különbözik a gömbfejektől, ugyan néhány talpán találunk külön elforgatást, amit a gömbtől szeparáltan tudunk használni, de ha oldjuk a gömböt, akkor úgy is el tud fordulni a kamera. Nem így a PHD3-nál, ott csak akkor tudjuk forgatni a kamerát, ha oldjuk az állványfej talpán lévő, skálázott tengelyt.

Az Induro PHD3 terhelhetősége elég masszív, igaz erre két adatot ad meg a gyártó (előre-hátra 40kg, oldalirányba 20kg), a kérdés már csak az, hogy a fenti eszmefuttatást alapul véve mit nevezünk előre-hátrának és mit oldaliránynak? A gyártó szerint az alapfelállás az, hogy a kamerát oldalirányba 45-45 fokban tudjuk állítani, előre-hátra pedig 90 illetve 45 fokban, tehát ha ezt vesszük alapul, akkor azon a tengelyen 40kg a fej terhelhetősége, ahol lehetőség van 90 fokban billenteni a kamerát, azon a tengelyen, ahol csak minden irányba 45 fokig dönthetjük, ott csak 20kg a terhelhetőség. De igazából mindegy is, kevés olyan felszerelés létszik, amihez a 20kg-os terhelhetőség ne lenne elegendő.

Az Induro a PHD3 állványfejet épületfotósoknak, stúdióba és kültéri fotózáshoz egyaránt ajánlja, vagyis minden olyan helyzetbe ahol a gyorsaság és a precíz kamerabeállítás fontos. 79.900 Ft-ért kapható a Mikrosatban.

Tartalomhoz tartozó címkék: induro phd3 állványfej