Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teszt: Yongnuo YN622 II rádiós kioldó

Teszt: Yongnuo YN622 II rádiós kioldó A Yongnuo a népszerű YN622C Canon-kompatibilis rádiós kioldójának Mark II-es új verzióját teszteltem, mely több tekintetben is fejlődött. Ennek jártam utána.

Első blikkre az YN622C II ugyanúgy néz ki mint előjde, az “ördög” azonban a részletekben rejlik. Az egyik fontos újítás a vakupapucs szorító, mely az elődmodellben tekerős volt, amit elég nehéz volt működtetni, nem igazán volt ergonómikus. Az új modell már a nagyokhoz hasonló billenőkapcsolós kialakítást kapott, és ehhez gumiszoknyát is, a porvédelem miatt. Egy egyrészt dícséretes dolog, másrészt viszont nekem még mindig a szabványméretekkel van a bajom. Az elődmodell is kotyogott picit a vakupapucsban, ám ha a szorítót ráhúztuk, akkor “odafeszült” és nem mozgott tovább. Az utódmodell ugyanúgy kotyog a vakupapucsban, azzal a különbséggel, hogy ha a billenőkapcsolót ráfordítjuk, ugyanúgy kotyog, mint kiengedve. Öröm az ürömben, hogy ez max esztétikai hibaként jelentkezik, ugyanis se kontakthibáról nem tudok beszámolni emiatt és az AF segédfényt pontosságát (pozícióját) sem érinti különösebbem, miután az kellően nagy területet fed le még nagylátószög használata esetén is elegendő a középső ponthoz.

A másik újítás az USB aljzat, mellyel az eszköz firmware-jét tudjuk majdan frissíteni, szerencsére a Yongnuo nem is hanyagolja el ezt a szolgáltatást, az YN-E3-RT is most kapott új firmware-t.

A harmadik újítás egy új fícsör, mely picit kinyitja a lehetőségeinket a Yonguo eszközök közti átjárhatóság tekintetében. Az új YN622 ugyanis kétféle üzemmód között kapcsolható. Az egyik a “hagyományos” 622 üzemmód, ez a már megszokott TTL, mely kompatibilis egyébként az elődmodellel is, tehát tudjuk kombinálni a régi és az új kioldót egymással. Adóvevőről beszélünk ugye, tehát az eszközök azonosak, automatikusan dönti el a rendszer 622 módban, hogy melyik az adó és melyik a vevő.

Az új üzemmód az YN622C II-ben az 560-RX mód, erre átkapcsolva az YN622-t a manuális Yongnuo rendszerrel tudjuk elsütni vagyis egy YN560-RX vezérlővel, egy YN560-IV vakuval vagy egy RF603/605 jeladóval. Ez azt jelenti, hogy bármilyen típusú vagy márkájú vakut tehetünk az YN622C II-re, manuális módban be tudjuk illeszteni a Yongnuo-féle 560/603 rendszerbe. Fontos azonban hogy elsütni tudjuk csak, állítani nem. Furcsa is emiatt, hogy 560-RX (560-as vevő) lett a neve az új funkciónak, hiszen az 560-as rendszer lényege a távvezérlés. Itt távvezérelni nem lehet csak elsütni, így a logikus elnevezés a 622-es TTL üzemmód mellett a 603-as manuális üzemmód lett volna, ugyanis a kioldót 560-RX módra állítva épp úgy viselkedik, mint egy RF603 vevő. Elvillan az adó jelére és kész.

Hogy ez miért jó, azt talán a saját példámon tudom a legjobban szemléltetni:
Van YN500EX TTL vakum, van 3db YN560-as manuális vakum és van két stúdióvakum. Ezekhez tartok egy YN622C párost, hogy az YN500EX TTL vakumat TTL-módban el tudjam sütni és vezérelni. Ezen kívül tartok egy YN560-TX vezérlőt, hogy az 560-as manuális vakuimat tudjam vezérelni. Mindezeken túl tartok egy pár RF603 kioldót is, hogy az 560-as vakuk mellé be tudjam társítani a stúdióvakuimat, vagy manuál módban a TTL vakumat is. Ha valaki ilyen cipőben van, akkor mostantól nincs szükség az RF603-as kioldókat megvásárolni, ugyanis az YN622C II-vel irányítani tudjuk a TTL vakut is ha arról van szó, illetve a TTL vakut (manuál módban) és a stúdióvakukat is (szinkronkábellel) be tudjuk vonni a manuális 560-as rendszerbe, ha átállítjuk az YN622C II-t 560-RX módba. (én már utálom ezeket a kódokat, úgy érzem magam, mint egy informatikus…)

Van még egy jó hír a Yongnuo YN622C II-ről, mégpedig az, hogy javítottak a hatótávolságán. A pontos adatokat nem volt módom lemérni, de az bebizonyosodott, hogy azon a távon (kb 20m), ahol a régi YN622 már feladta a harcot, az új II-es verzió még probléma nélkül működik, tehát a korábbinál erősebb jeladó került bele.

A Yongnuo YN622C II (Canon verzió), illetve az YN622N II (Nikon verzió) 31.900 Ft-ért kapható a Mikrosatban. Ez egy pár, vagyis két 2db adóvevőt tartalmaz.

Tartalomhoz tartozó címkék: yongnuo rádiós kioldó Yn-622