Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teszt: Manfrotto MK055XPRO3-3W állvány 3D fejjel

Korecz Márk
Teszt: Manfrotto MK055XPRO3-3W állvány 3D fejjel

Ehhh, mire helyesen begépeltem ennek a csodaállványnak a nevét (mit nevét?…ez már cikkszám!)… Szóval ez a híres-nevezetes 055 állvány új verziója egy frankó kis 3D fejjel, ennyi a sztori, amit az MK055XPRO3-3W bámulatosan egyszerű és könnyen megjegyezhető név rejt maga mögött.

 

A múltkor megkaptam a magamét a Mikrosatban, rákérdeztek, hogy a következő teszt a lakásom melyik részében fog zajlani…hát tessék, ez most “exkluzív” környezetben valósult meg, a Velencei tó partján.
 
Tartom a véleményem, amit a Manfrotto NanoPole kissé keserédesre sikerült tesztjénél kijelentettem, miszerint a Manfrotto nagyon jó irányba halad. A 055-ös állvány legújabb verzióján is látszik a kifinomult formaterv és kidolgozás, látszik hogy a mérnökök gondolkodtak, és fogtak már fényképezőgépet (állvánnyal) a kezükben. A 055-ös Manfi állvány mindig is az egyik legnépszerűbb kategória volt, mert masszív és sokoldalú, az új változat pedig erre tesz még rá egy lapáttal. Hogy funkcióban is vajon, azt nem tudom, mert a régi 055 talán csak boltban nézegetve járt a kezeim között, sosem használtam terepen, így összehasonlítást nem tudok virítani ebben a cikkben, ezért leírom inkább, hogy a teszt során mit tapasztaltam az állvánnyal. Aztán kommentben meg jöhetnek majd az “ezt az elődje is tudta már”-jellegű reakciók.

Nagyon sokat agyaltam azon, hogy mihez hasonlítsam az új 055XPRO-t. Imádok hasonlatokkal példálózni a kevésbé szakmai életből, például autótípusokhoz hasonlítani valamit. Autóguruk most biztos belém fognak kötni, de csakazért is leírom: Ha azt vesszük, hogy van a Gitzo, az Induro és az új Manfrotto (persze van más márka is, de az összehasonlítás kedvéért most maradjunk ennyinél), akkor azt mondtanám, hogy van a Volkswagen és mondjuk az új Peugeot-k. A Gitzo és az Induro a Volkswagen, letisztult, megbízható, de semmi sallang, semmi merész design, minden németesen egyszerű és könnyen kezelhető, mondjuk úgy, elnyűhetetlen és teszi a dolgát. Mindig számíthatunk rá. Ehhez képest egy újabb Peugeot (tudom, mert ilyenem van, 210.000 km-rel), ugyanúgy megbízható, ugyanúgy teszi a dolgát, de van benne egy kis vagányság, némi plusz, némi merészebb design. Na ez az új Manfrotto: a régi jól bevált konstruckió és az új, tetszetős design elegye, amit nem csak használni jó, de ránézni, megfogni is kellemes a júzer számára. A fekete alumínium lábakon ezúttal nem szivacsos fogórészek vannak, hanem érdesített gumírozás, amibe hatalmas Manfrotto feliratot nyomtak. A vállakon a lábak szögét állító gombok áramvonalas, mattított alumínium anyagból készültek, a lábrögzítő csatok is nagyon dizájnosak, és jól működtethetők. Itt ott egy kis piros vagy bordó szín, hol logo, hol funkcionális alkatrész formájában, az egész nagyon elegáns és esztétikus. Tipikus “haaahh” érzés, amikor az ember kiveszi az állványt a dobozából.

Ha már a dobozról van szó, sajnos az Induroval ellentétben ehhez semmit nem adnak gyárilag. Nincs hordtáska, nincs szerszámkészlet, nincs lábtüske. Pedig az új 3D fej a betolható fogantyúszárakkal kis helyen is elfér, nincs már szükség a tipikus manfrottós tubatáskára hozzá.

 

Az új 055 is háromtagú lábból áll, vagyis a nagyobb (összecsukva), de stabilabb vonalat képviseli. A teleszkópos lábakat két igen nagy szorítócsattal tudjuk rögzíteni, amik már nem azok a rég megszokott, kinyitva lifegős típusok, ezek határozottan és szó szerint csattannak, ha kinyitjuk vagy becsukjuk őket. Természetfotósok most biztos felszisszennek, de megnyugtatásul közlöm, lehet ezt csendben is csinálni, ha jól megfogjuk a csatokat, akkor a lábak hossza nesztelenül is állítható. Az új rendszer neve Quick Power Lock egyébként, ami valószínűleg arra utal, hogy a csatok nagyon kis úton mozognak a kinyitott és a bezárt állás között. Ezek előszorítását egy csavarral saját magunk is állíthatjuk. A gyártó szerint az új szorítórendszer könnyebb működtetést, és nagyobb szorítóerőt kínál, így nőtt az állvány terhelhetősége, ami egyébként 9kg.

A lábak szöge természetesen változtatható, ráadásul 4 állásban kattan be az a bizonyos alumínium gomb, makrózáshoz akár teljesen vízszintesbe is ki lehet nyitni őket. Apropó makrózás: az új Manfrotto 055 is megkapta az elődmodellnél jól bevált keresztállású nyakat, mely a következőképp működik. A nyakrözgíző csavart (mely egyébként az állvány messze legbénább alkatrésze, a dolgát ugyan teszi, de konstrukciója, kivitelezése a leggagyibb kínai termékeket idézi az állvány többi részéhez képest), szóval a csavart kilazítjuk, a nyakat (középoszlopot) felhúzzuk koppanásig, majd a középoszlop alján található piros gombot benyomva a szárat ki tudjuk húzni a vállakból. Nem teljesen persze, mert ha kihúztuk megakad a szerkezet és el tudjuk billenteni oldalra, majd – immáron víszintes állásban – újra betoljuk és rászorítunk a nyakrögzítő csavarral. Ezzel a keresztrudas módszerrel és a teljesen vízszintesbe állítható lábakkal a kamera objektívét teljesen talajszintbe tudjuk varázsolni mindenféle truváj nélkül. Truváj alatt értsd pl a kivehető és fejjel lefelé megfordítható középoszlopokat más állványoknál.

Az állvány összecsukva 61cm, kinyitva 140 illetve 170cm a középoszlop állásától függően. Erre jön még rá az állványfej és a kamera magassága, így az állvány legmagasabb állásában már halandó ember nem tud belenézni a keresőbe (ekkor a kereső kb 2m magasan lesz egy markolatos géppel), ellenben betolt középoszloppal a kereső épp egy 170-175cm-es ember szemmagasságába kerül. Ilyen méretekhez megfelelően az állvány nem könnyű, alapesetben 2,5kg + a fej, de túlzottan nehéznek sem nevezném.

Az állvány vállán találunk még egy kampót, melyre szeles időben súlyt akaszthatunk, pl táskát. A használati útmutatóban viccesen megjegyzik, hogy ez nincs a dobozban mellékelve, pedig egy szép olasz retikülnek biztos örült volna a zasszony. Ugyanerre a kampóra vállpántot is csatolhatunk, ha az állványt így kívánjuk cipelni. Mind a táska, mind a vállpánt külön megvásárolandó termék, előbbit plázában keressük, utóbbit Manfrotto szakkereskedésben. Ami számomra érthetetlen, hogy ez a kis kampó műanyagból van és lötyögősen van rögzítve az állvány nyakára. Nem tudom miért nem masszívabb, de az olaszok biztos tudják. Ugyanitt, csak egy szekcióval arrébb találunk egy 3/8″ méretű csavarmenetet egy Easy Link feliratú porvédő gumisapka alatt, ide különféle kiegészítőket illeszthetünk, például egy merev vagy flexibilis kart, ami fényt, derítőlapot vagy épp kontrollmonitort tart.

A 055 vállán lévő vízszintező egy gumi gyűrűre került, ez egyrészt megóvja a középoszlopot és a fejet az ütközéstől, ha leengedjük (a gumi topítja az ütközést), illetve körbeforgatható, könnyedén ellenőrizhetjük függetlenül attól, hogy az állvány melyik oldalán állunk.

No és akkor lássuk az állványfejet. A szettben egy középkategóriás 3D állványfej, az ún Manfrotto X-PRO 3D található, melynek két legfőbb erényét a kisebb helyigényt eredményező, betolható fogantyúk, és a két tengely döntésénél a fej súrlódását szabályozó tárcsák adják. Utóbbival a kamera+objektív kombónk súlyához szabhatjuk a fej mozgatását, nehezebb cuccnál szoríthajuk, könnyebb cuccnál lazíthatjuk az előre-hátra, illetve az oldalra döntést.

A frikciós csavaroknak viszont áldozatul esett a sklázás, a mozgatást számszerűsítő fokbeosztást csak a függőleges tengely körüli elforgatást végző szorítónál keressünk. Ezt kárpótolandó a Manfrotto három vízszintmérő libellát is szerelt a fejre. A fej mozgásai precízek, valamiféle olajos csillapítás valószínűleg van benne, de a végállásokban nincs rugó vagy más ellenállás, tehát lebillenő 600-as objektív ellen nem véd.

A gyorscseretalp is számomra kedves, a kioldáskor egy gombot kell lenyomni, hogy el tudjuk távolítani a fejből, ez növeli a biztonságot. Maga a talp saját szorítófüllel rendelkezik, sokszor leírtam már mennyire utálom azokat a gyorscseretalpakat, amelyekhez pénzérmét kell használnunk, ha a kamerára akarjuk rögzíteni őket, itt megkímélt minket ettől a Manfrotto, vagyis minden forintodat és filléredet elköltheted a 81.400 Ft-os Manfrotto 055XPR3-3W állványszettre, nem fog pénz kelleni a használatához. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: manfrotto mk055xpro3