Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Teszt: Godox XPro rádiós kioldó I. rész

Teszt: Godox XPro rádiós kioldó I. rész Végre rátehettem a kezemet a Godox új XPro vezérlőjére. Az előző szállítmányból egy se maradt, mire észbe kaptam, hogy kérek egyet tesztelésre. Íme a Godox X1T utóda, vagy testvére...vagy a fene tudja mije, de lényeg, hogy jobb nála.

A Godox csúcsvezérlőjét eddig az X1 jelentette (X1T a Transmitter, X1R a Receiver). Ennek egyetlen hibája volt, a béna kezelőfelület, többek szerint teljességgel alkalmatlan a professzionális használatra. Ezt azért cáfolnám, meg lehet szokni, de valóban nem túl kényelmes, és nem olyan jól átlátható, amit egy ilyen high-end TTL+HSS rádiós vezérlőtől elvárnánk. Nem beszélve arról, hogy időnként hajlamos rakoncátlankodni a megbízhatósága. Amikor a Godox vakukat teszteltem egy vállalat 45 dolgozóját fotóztam két nap alatt. Az első nap tökéletesen zajlott, a második napon viszont elég sokat hibázott a kioldó. Hol az egyik vaku nem villant, hol a másik, bár jellemzően az AD360-nal nem akart néha beszélgetni az X1T. Mivel első nap tökéletes volt reggel 9-től délután 2-ig, így nem akartam megemlíteni a tesztben, user errorra gyanakodtam. Ámde az XPro megjelenése révén egy kolléga is jelezte, hogy megbízhatatlan néha az X1 kioldója, szóval be kellett látnom, hogy mégsem én vagyok a hülye.

Hát most itt az utód modell, a Godox XPro (USA-ban Flashpoint R2), egy csodajónak ígérkező kioldó, amivel jelen pillanatban csak egyetlen baj van, hogy nem tudom kipróbálni. Ugyanis menet közben én elkezdtem Sonyra váltani, bár egy Canon vázat még megtartottam, ezzel szándékoztam kipróbálni a Godox XProt és a következő tesztben érkező Godox A1 minivakut is. Gondoltam amíg várok a Sonyra, a Canonnal csinálok pár termékfotót az XProról. Hát íme a Canon 6D-m utolsó képei, ugyanis a legutolsó képnél furcsán kattant a zár és több kép nem készülhetett: leszakadt az egyik zárlamella. Másnap megérkezett a Sony, csakhogy azzal nem kompatibilis az XPro. Állítólag nemsokára érkezik a Sony-verzió is belőle (az USA-ban a Flashpoint R2S már előrendelhető, évvégi szállítást ígérnek), de jelenleg még nem kapható sehol a világon.

Így hát a Godox XPro kioldó kétrészes lesz, a mostaniban a külcsínről beszélünk és a funkciókról, a következőben pedig a működésről, megbízhatóságról...amint lesz mivel használni...

Küllem

A Godox XPro végre olyan formát öntött, amilyennek egy profi rádiós vezérlőnek lennie kell. Hatalmas, háttérvilágított kijelző, számos dedikált gomb, 45-fokos állás a kamerán. Minden ideális.

A kioldó elején AF-segédfény kapott helyet. Pirospont! Egyik oldalán a bekapcs- és a AF-segédfény kapcsoló gomb található.

A kioldó baloldalán szinkroncsatlakozót találunk (mini-jack) és egy USB aljzatot a firmware frissítéshez. USB-C, ezt fontos kihangsúlyozni. Meg azt is, hogy miért kellett egy olyan jellegzetesen banális hibával elcsesznie a Godoxnak az egészet, hogy ez az aljzat olyan gumiajtót kapott, amit ha egyszer kinyitsz, akkor soha nem lehet visszacsukni?!?!?!?!?!??? Vááá de idegítő hiba ez 2017-ben, egy olyan gyártótól meg főképp, aki nem szokott ilyen hibákat véteni! Nagyon remélem, hogy csak a nálam lévő verzió ilyen szerencsétlen.

Mindenesetre javaslom mindenkinek, hogy addig ne nyissa ki ezt az ajtót, amíg nincs rá szükség. Tessék, itt van, lefotóztam nektek, hogy mi van mögötte, hogy lássátok, hogy ne furdaljon a kíváncsiság, hogy ne virrasszatok éjszaka az ágy szélén ülve, hogy ne kísértsen a késztetés hogy kipróbáljátok, hogy megnézzétek milyen egy USB-C csatlakozó, ha még nem láttátok, vagy hogy kipróbáljátok lehet-e hallani valamit, ha fülhallgatót dugtok a szinkron jack-be (mini-jack, nem fog beleférni :P). Nem fog E.T. beleszólni. Ne nyissátok ki, és akkor szépen úgy marad. :D

Na szóval a kioldó továbbra is két db AA elemmel működik, a vakupapucs szorítója pedig továbbra is a bénább tekerős verzió. Igazán átállhatna a Godox a billenőkapcsolósra. Maga a kioldó építése hibátlan, igényes kivitelezésű.

Ja még egy dolog: a 2,5mm jack szinkroncsatlakozó funkciója állítható a menüben, vagyis hogy kimeneti vagy bemeneti szinkroncsatlakozó legyen.

Gombok és kezelés

A kijlező mellett 5db gomb sorakozik fel. Ez a vakucsoportok dedikált gombsora, higgyetek nekem, ez a legkényelmesebb megoldás, ami létezik. Pacsi! Egyetlen béna tervezési hibája van, az az, hogy a gombok és a hozzájuk tartozó csoportok ikonjai nem esnek egy vonalba. A C csoport és annak gombja az, ami egy vonalban van, a többi elcsúszik. Talán nem zavarja össze az embert ez, de azért behúzunk egy feketepontot a mérnököknek. Amennyi fekte helyet hagytak a kijelző fölött (ennyivel kisebb az LCD a foglalatnál), pont annyi hiányzik hogy egy vonalban legyen.

Alul a modern vakuknál már megszokott 4db funkciógomb található, meg minden más, amit más vakukon is megtalálunk (mode, tesztvillantás). Itt fel is hívnám a figyelmet, hogy ott figyel baloldalon a Zoom állításának gombja, szóval már erre is van lehetőség. Itt van a szinkron is (HSS/2. redőny), és van egy ALL gomb is, amivel az összes csoportot vezérelni: egyszerre emelni/csökkenteni a vakuerőt üzemmódtól függetlenül (manuálnál és TTL-nél is 1/3FÉ-kel emel), egyszerre ki-be kapcsolni a modellfényt.

A Multi, vagyis stroboszkóp mód bekapcsolására véletlenül jöttem rá. Nem hiszem hogy túl sok embert érint ez, kíváncsi lennék hányan használják, de ha valakit érdekel az ALL gombot kell megnyomni aztán a MODE gombot és ekkor vált Multiba a kioldó, ezt inaktivál mindenféle csoportbeállítást és külön lehet az egyes vakucsoportokat bekapcsolni a Multi módba (szintén a MODE gombbal).

Külön kihangsúlyoznám a Menu gombot, ami a kioldó szervizmenüjébe visz. Jellemően ehhez eddig gombkombinációkat kellett használni, meg hosszan kellett gombot nyomni, hogy a Custom functions menübe lépjünk. Mostantól ehhez külön gombot használhatunk, ami nem rossz, mert van ott egy-két olyan funkció, amit adott esetben gyakran el kell érnünk. Például a minimum manuál teljesítmény 1/128 vagy 1/256. Ez attól függ milyen vakuval használjuk, néha át kell állítani, ha többfélét tartunk otthon. Aztán ilyen még a vakuk hangjelzésének kapcsolása, és a TCM-hez a vakuerő megadása.

Ez alatt találunk egy másik speciális gombot, a