Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A nagy Godox teszt, avagy “Már Kína sem a régi”…szerencsére – IV. rész

A nagy Godox teszt, avagy “Már Kína sem a régi”…szerencsére – IV. rész A nagy Godox teszt soron következő részében a Godox SLB60W akkumulátoros LED lámpát vizsgáljuk.

A cikksorozat többi része itt található: A nagy Godox teszt cikkgyűjteménye.

A Godox SL szériája testesíti meg a nagyteljesítményű, fényformáló-csatlakozós LED lámpákat a cég kínálatában. Az SL60, SL100, SL150 és SL200 változatok a hálózati tápról üzemelők, annyi Watt teljesítményűek, amennyi a nevükben szerepel.

Ha a halogénizzós lámpatejesítményhez akarjuk őket viszonyítani, szorozzuk meg a számot 7-8-cal kb, ebből is látszik, hogy a Godox SL LED lámpák komoly tejesítményt képviselnek, 800-1600W-os halogénnek megfelelők, ámde jóval kisebb fogyasztásúak.

Ezek mellé érkezett később a Godox termékskálájába az "SLB" nevű széria, amelyből a "B" most kivételesen nem Bowens bajonettet jelöli (bár ez is benne foglaltatik ezekben a lámpákban), hanem a Battery rövidítése, vagyis ezek akkumulátorról működő fényforrások.

Akkumulátor és teljesítmény

Egyelőre csak a 60W-os változatból készítettek akkumulátoros verziót, ennek ekvivalens teljesítménye kb. 400-500W-nak megfelelő.

Az SLB széria jellemzője, hogy akkumulátorát tekintve osztozik a Godox Witstro AD600-zal: Ugyanaz az akksi való mindkettőbe.

A Godox SLB60 kétféle verzióban készül, a W-jelű (SLB60W) a White, vagyis 5600K színhőmérsékletű, az Y-jelű (SLB60Y) pedig a Yellow, vagyis a halogénizzó színhőmérsékletéhez passzoló 3300 Kelvines. Bármelyiket is vesszük, a színhőmérsékletét nem lehet szabályozni mivel egyféle színű LED dióda van bennük. Később kiderül, hogy ezt miért hangsúlyoztam ki. Mérés alapján egyébként valóban 5500-5600K a Godox színhőmérséklete, max 5800K. A lámpa CRI indexe 93+-os, TLCI indexe 95 feletti, R9 indexe 80 fölötti.

[caption id="attachment_3532" align="aligncenter" width="640"] Hatalmas méretű LED fényforrás, körülötte hűtőbordák[/caption]

Jó hír, hogy a lámpa működik hálózatról is, amennyiben beltérben használnánk, ehhez egyébként lehet kapni külön egy AC/DC adaptert is, amibe közvetlenül dughatunk 220V-os tápkábelt, ez viszont csak akkor lehet érdekes, ha valami extrahosszú kábelt szeretnénk használni. Egyéb esetben, hosszabbítóval például megoldja nekünk a feladatot a töltő is...fuck...most kapcsolt ki itt mellettem, csak volt benne még egy kis szufla... Akkor nem oldja meg a töltő. :DD Szóval hiába van az akkumulátor a lámpában és csatlakoztatjuk rá a töltőt, ebben a formában NEM működik hálózatról az SLB, sajnos amennyiben 220V-ról akarjuk üzemeltetni, muszáj megvenni az AC/DC adaptert. 

[caption id="attachment_3526" align="aligncenter" width="640"] A gyártó oldaláról származó képen látható az AC/DC adapter[/caption]

Egy feltöltéssel, max fényerőre állítva több mint 60 percig képes világítani az SLB60. A fényerőt egyébként századpontossággal, vagyis 1%-onként állíthatjuk 10% és a 100% között, amit az LCD kijelzőn, vagy a távirányítón is látunk.

Használat

Ahogy fentebb említettem, a lámpa elejére Bowens bajonettes fényformálót tehetünk, a hátuljára pedig a Witstro AD600-ban is használt akkumulátor csatlakoztatható, aminek saját státuszkijelzője van és egész igényes töltője.

Az SLB60 természetesen lámpaállványra tehető, ennek mechanizmusa olyan, mint a Witstro AD600-é, kívül műanyag, belül fém a foglalat és a szorító is. A billentést szabályozó kar itt is nagyméretű, itt is rugós, de valahogy bénábban oldották meg, mint az AD600 esetében. Ott alapállapotban sem ér bele a vakuházba, ha 360 fokban körbeforgatjuk, igaz milliméterekre megy el tőle, de elfér. Ha kihúzzuk (mert rugós), akkor az ujjunknak is lesz hely rendesen megfogni. Ezzel szemben az SLB60-nál alapállapotban nem lehet körbeforgatni, mert beleér a lámpaházba, csak akkor tudjuk körbefordítani a szorítókart, ha kihúzzuk, de picit még akkor is hozzáér a házhoz. Erre nem tudom miért nem figyeltek oda.

[caption id="attachment_3528" align="aligncenter" width="640"] Hozzáér, beleér, grrrr de idegesítő![/caption]

A szorító mellett ernyőfoglalatnak adtak helyet.

A lámpa oldalán megvilágított LCD kijelzőt találunk, mely mutatja az aktuális teljesítményt százalékos értékkel, mutatja a használt rádiós csatornát és a lámpacsoportot, továbbá az akkuállapotot (az akksi maga is mutatja a töltöttségét egy gombot megnyomva, az alábbi fotó az AD600 tesztjéből származik).

A-B-C-D-E-F csoportba sorolhatjuk lámpáinkat és a mellékelt rádiós távirányítóval tudjuk őket szabályozni külön-külön.

Az LCD kijelző mutatja az üzemi hőmérsékeletet is Celsiusban vagy Fahrenheitben. Normál körülmények között max teljesítményen pár perc alatt felmegy 40 fok körülire, de az SLB60-ban aktív hűtés található, tehát hallani, hogy ilyenkor bekapcsol a ventillátor. A gyártó szerint 70 fok a max, amíg biztonságosan üzemeltethető, gondolom ezt csak akkor tudjuk elérni, ha nyáron 40 fokban kitesszük a napra, mert beltérben nemigen megy 40 fok fölé. Nyáron meg minek tennénk ki, annyira nem erős ez a lámpa, hogy a napsütéssel akarjunk konkurálni....bááár egy jó long-focus reflektorral még ez sem kizárt.

Távirányító

A lámpához a gyártó távirányítót is mellékel. Itt azért van ellentmondás jócskán. Az egyik az, hogy a távirányítón találunk Kelvin értéket, amit enged is szabályozni, de erre a lámpa semmit nem reagál. Hogy is reagálhatna, hiszen csak fehér (illetve az Y-változatban sárga) dióda van benne, tehát nem lehet szabályozni. A megoldás a kérdésre prózai: a Godox minden távirányítható LED lámpájához ezt a távnyomit mellékeli, így univerzális, és hát van olyan lámpájuk, aminél lehet a színhőmérsékletet szabályozni.

A másik ellentmondás az, hogy minden lámpához kapunk egy távirányítót. Ha bevásárolunk magunknak négy fényformáló bajonettes SL-t a stúdióba, meg mondjuk két kisebb videofényt a kamerára interjúhoz, meg esetleg egy LED tablót helyszíni világításhoz, akkor lesz 7db távirányítónk, amiből mondjuk kettőt használunk, a többi meg megy a fiókba. Mert ugye egy távirányítóval 6 lámpacsoportot tudunk szabályozni, ráadásul egy csoportba több lámpát is tehetünk.

A Godox SLB60W napfény WB LED lámpa e cikk írásakor 112.500 Ft-ba került a Mikrosat webshopjában.