Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Praktikus fotós tippek

Bizonyára már találkoztunk azzal a mondattal, miszerint fotózni mindenki tud, csak egy jó kamera és kattintás kell hozzá. Aki egy kicsit is komolyabban veszi a fényképezést és önmagát, az pontosan tudja, hogy igen összetett és komoly tudást igényel a fotózás. Túl az alapfogalmakon és az alapfelszereléseken, rengeteg tanácsot is találhatunk a világhálón. Az internetes fotós tippekkel azonban legyünk körültekintőek, hiszen a netes felületekre szinte bárki írhat bármit.

Ha szeretnénk elmélyülni a fényképezési technikákban, akkor érdemes szakmai oldalakat böngészni, fényképészek, fotóművészek oldalait felkeresni, ahol személyes tapasztalataikat osztják meg.

Fotós tippek, tanácsok

 

A számos fotós tipp között találunk az eszközhasználatra, témaválasztásra, technikai fogásokra, kompozíciókra vonatkozó ajánlásokat is. Az elmélet mellett a gyakorlati tanácsok azok, amikre kezdetben érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Ilyen például a fényképezőgépünk és kiegészítőinek beható ismerete.

 

Gyakoroljuk be az olyan fontos funkciók kezelését, mint az ISO, rekesz, vaku, időzítő, fehéregyensúly, expozíciós idő stb. beállítások. Egy-egy sikertelen, elmosódott képnél általában nem a gép a hibás, hanem a gépkezelésünkben van hiba. Szellemképes, bemozdult képnél például a téma vagy a gép lehetett mozgásban exponálás közben. Teendőnk, hogy csökkentjük az expozíciós időt, vagy állványra rögzítjük a kamerát. A stabil kameratartás és a finom exponálás közös alkalmazásával elkerülhető az elmosódott képek készítése.

 

Fény és kompozíció

 

A fény körülmények alapvetően meghatározzák a felvétel minőségét, hangulatát. Legjobb a természetes fény, abból is reggeli, délutáni lágyabb fények. Ha vakura van szükségünk – és beltéri fotózásnál szinte mindig szükségünk van rá –, akkor is próbáljuk ki, milyen beállításokkal, milyen fényhatásokat érünk el.

 

A technikai tippek mellett legalább annyira fontos a fotózás kreatív oldala is. Nyilvánvalóan itt az egyéni látásmód és megoldás a döntő, de néhány alapismerettel már elindulhatunk az ötletes megvalósítások felé. Nézzük meg, hogy álló vagy vízszintes formátumban jobb-e a téma. Próbáljunk úgy nézőpontot keresni, hogy ne vonja el a figyelmünket túl sok tárgy, lényegtelen apróság. Koncentráljunk a fontos és szép részletekre, és a képkivágásnál csak ezeket hagyjuk meg. Néha egy kósza árnyék is megzavarhatja az összhangot. A főtémát próbáljuk a kép jobb vagy bal, alsó vagy felső harmadára fókuszálni. Ez az aranymetszés szabály: a lényeges elemek a harmadoló vonalak metszésében találhatók.

 

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

 

A fentiekből is tisztán látszik, hogy a fényképezés is olyan terület, ahol számtalan tanács és ötlet segítheti a munkánkat. Azt azonban sose tévesszük szem elől, hogy a fotózáshoz rengeteg türelem és idő kell. Az elmélet csak a kezdet, a gyakorlás hozza meg a kívánt eredményt.

 

Célszerű lehet olyan fotós szakbolt felkeresése is, ahol szakembertől is kérdezhetünk. Cégünk örömmel áll az érdeklődők rendelkezésére is! Emellett számos fotós szakkönyv, workshop, tanfolyam és fotókör – ez utóbbi főleg utazás és természet témakörben – áll a rendelkezésünkre. A személyes tapasztalat, a közös munka, a különféle látásmódok megismerése bővítik tudásunkat.

 

Az új eszközöknek és technikai vívmányoknak köszönhetően sem spórolhatjuk meg a folyamatos tanulást. Témában, szemléletben, technikában és megvalósításban is új utakra léphetünk, határ a kreativitásunk és a csillagos ég!