Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Néhány mondatban a DSLR fotózásról

A digitális fényképezőgép megjelenésével sokkal egyszerűbbé vált a fotózás, hiszen annyiszor kattinthatunk, ahányszor csak akarunk, nincs tétje, nem fogyasztjuk a véges filmtekercset. Nem kell labor és előhívószoba, ha meg akarjuk tudni, valójában milyen lett a képünk. A digitális fotógépek ugyan a végtelen szabadság ígéretével kecsegtetnek, de tévedés lenne azt hinni, hogy gyerekjáték velük a fényképezés. Az egyszerű kompakt, majd bridge kamerák után a digitális fotózás új korszakába léptünk a DSLR, vagyis tükörreflexes kamerák megjelenésével.

A DSLR fényképezőgép

 

Ide sorolhatjuk azokat a kamerákat, amelyeknél egy prizma és egy tükör alkalmazásával, az objektíven keresztül látjuk a rögzíteni kívánt képet. Az ilyen típusú fényképezőgép két fő részből áll: a vázból és az optikából. Ez a két rész egymástól többnyire különválasztható. Az objektív tehát cserélhető, így mindig a feladathoz és a körülményekhez választhatjuk ki a megfelelőt. Ennek megfelelően ezek a kamerák igen sokoldalúak. A gépházhoz illeszthető objektívet a gép objektív csatlakozójának (bajonettzár) típusa határozza meg.

 

A DSLR (Digital Single Lens Reflex) kamerák komoly felbontással és számos beállítási lehetőséggel rendelkeznek, amiket nagyrészt manuálisan módosíthatunk. Többségében a DSLR kamerák rendelkeznek beépített villanófénnyel, de egy külső, nagyteljesítményű vaku és pótakkumulátorok beszerzése sokszor megéri a többletköltséget.

 

Működés

 

A zársebességtől függ, hogy mennyi fény jut a gépbe. A tükör segítségével látjuk a keresőben a képet, majd amikor exponáláskor a tükör felnyílik, a redőnyzárral rendelkező szenzort eléri a fény. Ilyenkor halljuk a DSLR kamerák jellegzetes kettős kattanását.  A tükör juttatja a fényt a keresőbe, így a fotós azt látja, amit a szenzor is.

 

Az érzékelő lehet CCD vagy CMOS típusú. Ennek az érzékelőnek a portalanítása időnként kötelező feladat. A CMOS szenzornak kisebb a fogyasztása, és olcsóbban lehet előállítani. Emellett jobban alkalmazható a gyors fényképezésekhez és videózáshoz, ami már a legtöbb digitális fényképezőgép alapszolgáltatása. Azt se feledjük el, hogy a digitális fotózáshoz nélkülözhetetlen a megfelelő informatikai háttér. Az alapokon túl érdemes még tájékozódnunk a DSLR gépek karbantartásáról, tárolásáról, kiegészítőkről, de a fotónyomtatásról és a különféle számítógépes programokról is.

 

DSLR fotózás: egyszerű, de nem könnyű

 

Azt azonban egy percig se gondoljuk, hogy egy drága és márkás DSLR kamerával fotóssá válunk. Tudás nélkül a legmodernebb digitális fényképezőgéppel is amatőr képek fognak születni. Meg kell ismerni a gép menürendszerét, beállításait, az apró trükköket, és sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy a kamera tudását teljes egészében ki tudjuk használni. Másfelől ennek a tudásnak egy részét, mint például a felbontóképességet vagy a képminőséget csak megfelelő villanófénnyel, kioldóval, objektívvel és egyéb kiegészítők használatával érhetjük el.

 

A fényképezés összetett kreatív és technikai hozzáértésen alapuló tevékenység, amellyel az alkalmazott fotográfia mellett önmagunk kifejezésére is nagyszerű lehetőség. Érdemes tehát sok gyakorlással és türelemmel tanulnunk, nem csupán digitális tükörreflexes kameránkról, hanem önmagunkról is.