Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fényt és még több fényt! – A beltéri fotózás

A sikeres beltéri fotózás kulcsa a fény. Valószínűleg nem lesz elegendő, de próbáljuk meg minél jobban kihasználni a természetes fény adta lehetőségeket. Ha kora délelőtt vagy kora délután készítjük képeinket, meleg és egyenletes fényekkel dolgozhatunk.


Akár hobbi, akár profi fényképészek vagyunk, bizonyára nem tudjuk majd elkerülni a mesterséges fények alkalmazását. Elkerülnünk nem is kell, hiszen a külső fényforrások használata sokszor nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elkészítsük a kívánt fotót. Ha szándékunk az igényes beltéri fotók készítése, akkor kezdésnek javasolt egy cserélhető objektíves, tükörreflexes gép beszerzése. Emellett alapfelszerelésként ajánlott egy vaku és egy fényerős objektív is.

Plusz fényt, de hogyan?

 

Amikor a természetes fény nem elegendő a fotózáshoz, ritkán van lehetőségünk arra, hogy az adott szobában, teremben változtassunk a már meglévő fényeken. Olyan megoldást kell találnunk, ami nem nehéz, könnyen mozgatható, és a napfényhez hasonló fényt ad. Ez a megoldás a rendszervaku. Ez a fajta vaku, vakupapucs segítségével a gép tetejére illeszthető. Alapvetően két fajta rendszervaku van, TTL (Through The Lens – jelentése objektíven keresztül) és a nem TTL típusú.

 

A TTL vaku szorosan együttműködik a fényképezőgéppel, egy rendszert alkotva kommunikálnak egymással. Az exponálás során a fényképezőgép az objektíven keresztül méri és kiértékeli a téma megvilágítását. A nem TTL-es vakun manuálisan állítjuk be ezeket az értékeket, és minden exponálásnál ugyanúgy villan. Ha olyan vakut választunk, amelynek forgatható vagy dönthető a feje, elérhetjük, hogy a fény, mellyel a plafonra vagy falra villantunk visszaverődjön és ezáltal úgynevezett derítőfénnyel világítsuk be a teret.

 

A vaku mellett fontos kiegészítő az objektív. Minél nagyobb az objektív fényereje (F érték), annál több lehetőségünk nyílik a jó kép elkészítésére.

Stabil kamera

A természetes hatású fotókhoz nélkülözhetetlen fényviszonyokat sokszor magunknak kell megteremtenünk. A vaku és lámpák használata mellett opció a hosszabb ideig nyitva tartott blendenyílás, amin keresztül több fény megy be a fényképezőgépbe. Azonban a hosszan nyitott blendénél sokszor előfordul, hogy az exponálás közben kezünk beremeg, és bemozdulunk. Az eredmény elmosódott, életlen felvétel.

 

Ezt elkerülendő, érdemes megtámasztott fényképezőgéppel dolgozni. Alátámasztásként használhatunk széket, asztalt, de a legjobb megoldás egy könnyen mobilizálható fényképezőgép állvány.

 

Beltéri fotózás - műterem és stúdió

 

A beltéri fotózásban külön témakör a stúdió fotózás. Műtermi körülmények között olyan plusz fényforrásokkal és kiegészítőkkel (derítők, softboxok, ernyők, reflektorok, fóliák, stb.) dolgozhatunk, amiket sokszor nélkülöznünk kell egyéb, belső térben történő fotózáskor.

 

Ahogy a fentiekből is látszik, nem csak a jó fényképezőgép számít. Az ötletesség, a fantázia, a gyakorlott fotózási technika és a megfelelő fotós kiegészítők elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó beltéri felvételeket készítsünk. Legyen belső térben készült képünk étel- vagy tárgyfotó, portré vagy esküvői téma, műtermi vagy templomi felvétel, válasszunk jó fényviszonyokat! Ha pedig nincsenek, törekedjünk rá, hogy létrehozzunk azokat. Az eszközök mindenkinek a rendelkezésére állnak kínálatunkban.