Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

BLOG

2019. 06. 20. 09:55:51
Biztosan találkoztunk már olyan fényképpel, amelynek különleges hangulata mellett a technikai megvalósítása is lenyűgöző. Amikor a képet látva tudjuk, hogy nem pusztán egy kivételes pillanatot sikerült rögzítenie a fotósnak, hanem alapos előkészítés után valósult meg a felvétel. Gondoljunk az éjszakai fények játékára. Mozgó autók reflektorai fénykígyókká válnak, a sarki fény sejtelmes hártyaként vonja be az eget, vagy csillagok táncolnak a sötét égbolton. Ezeknek a fotóknak a kulcsa nem csak a kreatív elme látásmódja, hanem a hosszú záridős fényképezési technika alkalmazása.
2019. 06. 20. 09:49:27

Bizonyára már találkoztunk azzal a mondattal, miszerint fotózni mindenki tud, csak egy jó kamera és kattintás kell hozzá. Aki egy kicsit is komolyabban veszi a fényképezést és önmagát, az pontosan tudja, hogy igen összetett és komoly tudást igényel a fotózás. Túl az alapfogalmakon és az alapfelszereléseken, rengeteg tanácsot is találhatunk a világhálón. Az internetes fotós tippekkel azonban legyünk körültekintőek, hiszen a netes felületekre szinte bárki írhat bármit.

Ha szeretnénk elmélyülni a fényképezési technikákban, akkor érdemes szakmai oldalakat böngészni, fényképészek, fotóművészek oldalait felkeresni, ahol személyes tapasztalataikat osztják meg.

2019. 06. 06. 10:56:34

Egy jó fényképezőgép önmagában még nem minden. Minőségi vaku és objektív nélkül próbálkozhatunk ugyan a fotózással, de hamar rá kell majd jönnünk, hogy a vágyott felvétel elkészítéséhez ez sokszor nem elég. Még a hobbifotózás is igényel megfelelő felszerelést, de ha haladó szintre lépnénk, akkor nem spórolhatjuk meg a kiegészítőket sem. A vaku és az objektív mellett vannak olyan fényképezőgép kiegészítők, amelyek használatával könnyebben boldogulhatunk a fotózás világában.

2019. 05. 29. 16:52:42

Nem is olyan régen a műtermi fotózás szinte egyet jelentett az igazolványkép készítéssel vagy az esküvői fotósorozattal. Az elmúlt egy-két évtizedben azonban jelentősen átalakult a saját, illetve berendezett és bérelhető fotóstúdiók világa, ami elsősorban az ügyfelek megváltozott igényeinek és a témák sokszínűségének köszönhető.

Elég, ha csak a népszerű újszülött fotózásra vagy az étel-ital fotókra gondolunk. De jelentősen megnőtt a kereslet a különféle tárgyfotózásokra is, hiszen a webáruházak is jobban értékesítenek, ha profi fotó készül az általuk forgalmazott termékről. A legújabb fotós trendek között pedig már olyan fényképészeti stílusokkal is találkozhatunk, mint a glamour vagy boudoir fotózás.

2019. 05. 29. 16:50:16
A fényképezőgép gyártók számos kiegészítőt kínálnak a kamera mellé, és a kezdő fotósban joggal merülhet fel a kérdés, hogy melyek azok az eszközök, amelyekre valóban szüksége lehet. Ha könnyű témát választunk, és ehhez megfelelő fényképezőgépet használunk, akkor a memóriakártyán és akkumulátoron kívül már kevés kiegészítőre lesz szükségünk. A fotós eszközök nagy részét a haladó fotósoknak alakították ki, és ezen a szinten már valóban indokolt a sokféle kiegészítő használata, legyen az objektív, szűrő, vaku, fényformáló, táska vagy éppen egy flexibilis tripod.
2019. 05. 17. 13:37:24

A digitális fényképezőgép megjelenésével sokkal egyszerűbbé vált a fotózás, hiszen annyiszor kattinthatunk, ahányszor csak akarunk, nincs tétje, nem fogyasztjuk a véges filmtekercset. Nem kell labor és előhívószoba, ha meg akarjuk tudni, valójában milyen lett a képünk. A digitális fotógépek ugyan a végtelen szabadság ígéretével kecsegtetnek, de tévedés lenne azt hinni, hogy gyerekjáték velük a fényképezés. Az egyszerű kompakt, majd bridge kamerák után a digitális fotózás új korszakába léptünk a DSLR, vagyis tükörreflexes kamerák megjelenésével.

2019. 05. 17. 13:35:29

Jó, ha már az elején tisztázzuk: a bejegyzés címe talán elsőre furcsának tűnhet, hiszen hogy jön ide a finomkodó fotózás? Sehogyan, a lágyan ezúttal a fényre vonatkozik. Arra a fényre, ami nélkül nem fényképezhetünk, és arra a lágyan szórt fényre, ami nélkül nincs sikeres fotó és amit a beépített vaku és diffúzor segítségével biztosíthatunk.


Hány alkalommal bosszankodtunk már azon, hogy családi felvételeinken a kedvenc unokaöcs szeme szinte vérben forog? Vagy a szeretett nagynéni arca szinte hófehér, annyira kiégeti a vaku a képet? Ilyenkor egy általános problémával állunk szemben: a kameránk vakuja túl kemény fényt ad, ezért villanófénnyel készült képeink gyakorlatilag élvezhetetlenek lesznek, ráadásul a pórul járt családtagok is vétót nyújtanak be a képek körbe mutogatása ellen. Hogy elkerüljük a hasonló eseteket, érdemes a vakuról és a fénylágyításról néhány szót ejteni.
2019. 05. 02. 13:29:36

Ha már megtaláltuk a tökéletes fényképezőgépet, van hozzá objektívünk és vakunk is, ne feledkezzünk meg az egyik legfontosabb fotós kellékről sem: a jó fotó nélkülözhetetlen hozzávalója egy minőségi fotós állvány. Elmosódott, bemozdult képpel mindannyian találkoztunk már. Ilyenkor vagy az alany, téma mozdult be, vagy a fényképész keze nem volt elég stabil. Ritkán elég a biztos kézzel alátámasztott, helyes kameratartás. Ha szeretnénk jó képet készíteni, az esetek túlnyomó többségében makró, panoráma, portré, sport vagy természet fotózásnál elengedhetetlen az állvány alkalmazása.

 

 

2019. 04. 09. 10:55:37
Az utóbbi évtizedben a fotózás világa számos területtel bővült, hiszen olyan új igények és szolgáltatások jelentek meg, amelyekre a fotósoknak is reagálniuk kellett. A gasztroforradalom megkívánta, hogy az étel- és italfotózás új szintre emelkedjen. A hagyományos családi képek mellett növekvő kereslet mutatkozik a baba-mamafotókra, de ne hagyjuk ki a háziállattal készített képeket sem. Az online piacterek, aukciós oldalak és webáruházak elképzelhetetlenek lennének termékfotók, tárgyfotók nélkül, melyek elkészítéséhez azonban különböző kellékekre van szükség.
2019. 04. 01. 09:22:17

A sikeres beltéri fotózás kulcsa a fény. Valószínűleg nem lesz elegendő, de próbáljuk meg minél jobban kihasználni a természetes fény adta lehetőségeket. Ha kora délelőtt vagy kora délután készítjük képeinket, meleg és egyenletes fényekkel dolgozhatunk.


Akár hobbi, akár profi fényképészek vagyunk, bizonyára nem tudjuk majd elkerülni a mesterséges fények alkalmazását. Elkerülnünk nem is kell, hiszen a külső fényforrások használata sokszor nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elkészítsük a kívánt fotót. Ha szándékunk az igényes beltéri fotók készítése, akkor kezdésnek javasolt egy cserélhető objektíves, tükörreflexes gép beszerzése. Emellett alapfelszerelésként ajánlott egy vaku és egy fényerős objektív is.